Ned / Eng
IN THE PAUSE OF A GESTURE THERE MIGHT BE AN ECHO- TENTOONSTELLING

Tentoonstelling ‘In the pause of a gesture there might be an echo’


Met werk van Sarah van Lamsweerde, Aram Lee, Anastasija Pandilovska en Richtje Reinsma; gecureerd door Suns and Stars (Marjoca de Greef en Anastasija Pandilovska) 


Opening vrijdag 10 Juni 19:00 – 22:00
Tentoonstellingszaal open: 11 - 25 juni, dinsdag t/m zondag,  12:00 – 18:00Arti et Amicitiae, Rokin 112, Amsterdam
www.arti.nl

‘Vragen?’ is een langlopend artistiek onderzoeksproject van Richtje Reinsma. Allereerst onderzocht ze het fenomeen ‘de vraag’ door te analyseren welke intonatie, mimiek en houding betrokken zijn bij het stellen van een vraag. Vervolgens beproefde zij de vraag als instrument in verschillende contexten, zoals alledaagse verbale omgangspraktijken, onderwijs, spreken in het openbaar, politiek, kunst en journalistiek. Ook bestudeerde zij de voor- en nadelen van de vragende opstelling als algemene levenshouding. Dit resulteerde in een experimentele performatieve monoloog bestaande uit twee statements en zesennegentig vragen, eindigend met een Q&A met het publiek.

In de afsluitende geur- en geluidsinstallatie van ‘Vragen? #2’ toont Richtje Reinsma de vraag in een raadselachtige, ongrijpbare gedaante door de vraag vocaal, sonisch en chemisch te benaderen. Het eerste deel van de verkenning van de vraag werd uitgevoerd in een speciaal voor deze zoektocht ontworpen kostuum van Janneke Raaphorst, met make-up design van Luciënne Venner, stemregie van Jair Stein, en gezichtsuitdrukkings- en houdingscoaching door Reineke Jonker. Voor het tweede deel zijn een vraag- en een antwoordgeur gecreëerd in samenwerking met parfummaker en geurontwerper Frank Bloem. Het geluidsontwerp werd ontwikkeld door geluidskunstenaar Nathalie Bruys.

Beeld bovenaan: vraag- en antwoordgeuren in ontwikkeling in het laboratorium van geurkunstenaar Frank Bloem.